Bezwaar WOZ waarde indienen of niet? 

tuinoverkapping bouwpakket

Als eigenaar van één of meerdere woningen spreekt het voor zich dat je elk jaar opnieuw rekening dient te houden met de zogenaamde WOZ waarde waarvan sprake is. Voor deze waarde geldt dat ze wordt aangerekend door de gemeente. Ze vormt bovendien de grondslag voor de heffingen evenals belastingen waar je als eigenaar van vastgoed rekening mee dient te houden. In het merendeel van de gevallen blijkt in de praktijk dat de WOZ waarde die werd berekend gewoon correct is, maar dat is lang niet altijd het geval. Heb jij het idee dat jouw berekende WOZ waarde niet correct is? Hou er dan rekening mee dat het altijd een mogelijkheid is om daar bezwaar tegen aan te tekenen. Wil jij graag alles te weten komen over bezwaar WOZ waarde aantekenen? Lees dan vooral nog even verder! 

Waar wordt tijdens de berekening rekening mee gehouden?

Er zijn bij het berekenen van de WOZ waarde tal van verschillende zaken waar aandacht aan wordt besteed. In eerste instantie geldt dit bijvoorbeeld voor de plaats waar het pand zich bevindt. Dat is echter niet alles. Daarnaast wordt er tevens gekeken naar:

  • De inhoudsgegevens;
  • De oppervlaktegegevens;
  • De verkoopcijfers van gelijkaardige woningen die zich in de buurt bevinden; 

Mocht het alleen gaan om de eerste drie aangehaalde punten dan zou de WOZ waarde in principe slechts één keer moeten worden berekend. Dit gezegd hebbende wordt er dus tevens gekeken naar de waarde van het (gelijkaardig) vastgoed. Omwille van deze reden dient de berekening elk jaar opnieuw te worden uitgevoerd. Je dient er dus rekening mee te houden dat een bezwaar WOZ waarde iets is wat eigenlijk elk jaar opnieuw dient te worden overwogen. 

Wat is een bezwaar WOZ waarde precies?

Een bezwaar WOZ waarde is zoals de naam al een beetje aangeeft een bezwaar welke wordt aangetekend tegen de berekende WOZ waarde voor een bepaald pand. Een te hoog uitvallende WOZ waarde betekent in de praktijk eveneens dat er rekening moet worden gehouden met hoger gelegen belastingen en heffingen en dat zal je als vanzelfsprekend bijzonder graag willen voorkomen. Het aantekenen van een bezwaar kan ervoor zorgen dat dit kan worden gerealiseerd. Let wel op, je hebt slechts 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen na het ontvangen van de WOZ-beschikking. 

Wanneer teken je zo’n bezwaar beter niet aan?

Bovenstaande lijkt in eerste instantie misschien een beetje een vreemde vraag. Dien je er namelijk niet gewoon altijd voor te kiezen om bezwaar aan te tekenen wanneer de berekende WOZ waarde niet correct blijkt te zijn? Eigenlijk niet. In bepaalde gevallen is het namelijk zo dat je gebaat kan zijn bij een hoger gelegen WOZ waarde. Dat is bijvoorbeeld het geval indien je van plan bent om binnenkort je woning te gaan verkopen. Bovendien spreekt het voor zich dat je jezelf ook altijd de vraag dient te stellen of het aantekenen van een WOZ bezwaar echt de moeite waard is of niet. Een bezwaar WOZ waarde is immers in de praktijk uitsluitend interessant wanneer je er zeker van bent dat de berekening in kwestie effect niet correct is gebeurd. Anders is bezwaar aantekenen overbodig.

Bekijk hier over het een eerlijke WOZ waarde is.