brandwerende houtplaten

Promatect platen

Wat zijn de brandwerende houten platen?

Een brandwerende houten plaat is een stuk hout dat is behandeld om minder snel in vlammen op te gaan hoge temperaturen. Deze platen kunnen worden gebruikt om de ijzeren constructie te beschermen maar ook gewoon als muur of als plafond of als vloerplaat. In Europa worden deze materialen geclassificeerd volgens het Europese bransreactieclassificatiesysteem. Dit systeem onderscheid 7 hoofdklassen. Er zijn verschillende producenten die materialen maken die aan deze strenge normen voldoen. Bijvoorbeeld Promatect platen. Promatect platen voldoen meestal zelfs aan de hoogste normen. Het belang van dit soort materialen is recent nog onderstreept door de grote brand in de Londense Grenfelltoren. Bij dit vreselijke incident zijn er maar liefst 77 mensen overleden. Allemaal doden die vermeden hadden kunnen worden met degelijke brandwerende platen.

Promatect platen

Hoe worden deze gemaakt?

Een van de meest gangbare methodes is om een houten plaat simpelweg te beschilderen met brandwerende verf. Als deze verf verhit wordt, dan zal deze uitzetten tot een schuimlaag. Deze schuimlaag zal de hitte van het vuur absorberen waardoor het hout niet meteen brand vat. Na verloop van tijd zal deze schuimlaag echter verdampd worden waardoor het hout toch vuur kan vatten. Maar zoals eerder al gezegd, veel later dan met normaal hout. Hierdoor is er voldoende tijd om aanwezigen te evacueren en om de brandweer ter plekke te laten komen. Er bestaan echter ook nog andere technieken, maar die worden minder vaak gebruikt.

Het brandwerend maken.

Dit proces omvat meestal 3 stappen. Om te beginnen wordt er eerst een primer aangebracht op het hout het. Deze is bedoeld om de brandwerende verf beter te laten plakken. Hierna volgt de echte brandwerende verf. Het aantal lagen hangt af van de eisen. Als je aan hoge normen wilt voldoen dan heb je tot drie lagen nodig. Het zijn deze lagen die in geval van nood zullen uitzetten. Tenslotte wordt er nog een topcoat toegevoegd. Deze dient eerst en vooral om de verf te beschermen. Maar ook om de plaat netjes te kunnen afwerken met een leuk kleurtje.