De liefde voor red cedar hout

Rood cederhout, ook wel red cedar genoemd , wordt meestal gebruikt vanwege zijn natuurlijke schoonheid. De naaldboom woordt ook wel reuzenlevensboom genoemd omdat hij wel zo’n 80 meter hoog kan worden en met een doorsnede van 3 a 4 meter bereiken. Qua hardheid vergelijkbaar met grenen. Ceder is ook een stabiel hout, niet vatbaar voor uitzetting door veranderingen in temperatuur en vochtigheid, noch voor barsten. Met deze visuele aantrekkingskracht leent ceder zich om te worden gebruikt in vele toepassingen zoals hekwerk, terrasplanken en gevelbeplating. Vanwege de aromatische geur kunnen sommige cedersoorten ook worden gebruikt bij het vervaardigen van dressoirs en kisten. Dat ze ideaal zijn voor kledingopslag ligt aan het middel ’thujaplicine’, een natuurlijk antibacterieel en antischimmelmiddel.

Cederhoutsoorten

Vooral Western Red Cedar wordt gewaardeerd om zijn natuurlijk voorkomende vochtbestendigheid, bederfbestendigheid en insectenwerend middel. Het is niet alleen duurzaam en stabiel, maar zijn esthetische schoonheid maakt het ook ideaal voor een breed scala aan binnen- en buitenprojecten. Het is ook ongelooflijk licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk is voor professioneel en amateurgebruik. Het Cedar-hout is buitengewoon veelzijdig en in tegenstelling tot andere houtsoorten wordt u niet beperkt door standaardkleuren en -stijlen.

Red cedar houtsoorten kunnen qua leveranciers nogal verschillen, daarom is het zo belangrijk om samen te werken met een ervaren cederhandelaar die praktische kennis heeft van het classificatiesysteem.

Knoestige cijfer

In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een toename van de concurrentie en de inkoop, vooral nu de Chinese en Japanse pseudo-cederimport de markt overspoelt met goedkope cederalternatieven. Composiet terrasplanken hebben ook aan populariteit gewonnen, waardoor de vraag naar ceder afnam. Ga in zee met cederhandelaren die de vinger aan de pols houden van mogelijke tarieven die direct contact hebben met de grote cederfabrikanten, zodat je altijd op de hoogte bent van veranderingen in de branche.