De veranda verovert langzaam Europa

veranda

Je kent de veranda misschien wel uit films en series. In de Verenigde Staten zijn ze al honderden jaren populair en zie je ze bij allerlei huizen. Van gigantische villa’s tot trailers: een veranda is bijna een vereiste daar. In Nederland was dat lang niet het geval. Nu veroveren de veranda’s echter langzaam aan ook ons land. Gek is dat niet, want een veranda heb je echt veel aan.

Een verlengde van je kamer

Een veranda is een soort verdieping die je aan de voorkant of achterkant van het huis bevestigt. Je kunt er dus op staan, en er zit ook nog een dak boven. Sommige veranda’s hebben bovendien pilaren tussen het dak en het loopoppervlak. Vaak zijn de ouderwetse veranda’s van hout gemaakt maar dit hoeft natuurlijk niet. Tegenwoordig worden ze van allerlei materialen gemaakt. De veranda wordt vaak gezien als een soort verlengde van de woning.

veranda

Meer ruimte

Omdat een veranda ook een dak heeft en tegen de woning aan is gemaakt, is het mogelijk er licht te plaatsen. Daarnaast kun je er natuurlijk stoelen neerzetten en zelfs een verwarming maken. Daardoor is de veranda echt een beetje een verlengde van de woning, met name in de zomer, herfst en lente. In de winter is het vaak iets te koud om daar te zitten hoewel je ook dan lekkere dagen hebt die je prima op de veranda kunt doorbrengen. Met een dekentje of een dikke jas aan komt dat vast helemaal goed!