Een huis verkopen na erfenis; hier let je op

Een dierbare van je is onlangs overleden. We willen je daar allereerst mee condoleren. Het is een nare gebeurtenis en we hopen dat je de tijd hebt gehad en hebt genomen om hiermee om te gaan. Helaas moeten er ook dingen gebeuren die meer denkwerk vereisen en waarbij je emoties niet van pas komen. Je kunt hierbij denken aan een huis verkopen na erfenis. Als je een erfgenaam bent en de overledene zijn of haar (deels) heeft nagelaten aan jou, zul je dit in veel gevallen willen verkopen. Het is dan ook belangrijk dat je kijkt naar het huis verkopen na erfenis. Er zijn veel dingen waar je op moet letten en die willen we graag met je bespreken. We gaan daarom ook in op de aspecten die hierbij komen kijken. 

Huis verkopen na erfenis; je positie

Voordat je het huis kunt verkopen, moet je ervoor zorgen dat je je in de juridische positie bevindt om dat te doen. Als de woning onderdeel is van een nalatenschap, moet je ervoor zorgen dat de nalatenschap correct is afgehandeld en dat je de rechten hebt om het huis te verkopen. Dit kan betekenen dat je met een advocaat of notaris moet spreken om er zeker van te zijn dat je over alle benodigde documentatie en rechten beschikt. Bovendien moet je ervoor zorgen dat, indien er meerdere erfgenamen zijn, iedereen akkoord is met het huis verkopen na erfenis. Doe je dat niet, dan kun je het huis niet verkopen. In het Nederlandse recht is het dwingend geregeld dat iedereen zijn of haar toestemming moet geven alvorens de verkoop kan plaatsvinden. 

Makelaar en huis verkopen na erfenis

Vervolgens is het handig om een makelaar in te schakelen voor het huis verkopen na erfenis. Erven zijn vaak emotioneel gehecht aan het huis en dat kun je, juist bij de verkoop, niet bepaald goed gebruiken. Het kan daarom nuttig zijn om met een ervaren makelaar te werken bij het verkopen van een huis na een erfenis. Een makelaar kan je helpen bij het bepalen van de juiste prijs voor het huis, het opstellen van de advertenties, het onderhandelen met potentiële kopers en het begeleiden van de verkooptransactie. Kies een makelaar die ervaring heeft met het verkopen van huizen in jouw buurt en die goed bekend is met de lokale vastgoedmarkt. Ook kun je ervoor kiezen om het huis te laten opkopen, dan zal het proces versneld worden en hoef je je er minder mee bezig te houden. 

Afhandeling

Dan is de afhandeling vervolgens nog van belang. Niet alleen wat betreft het papierwerk, maar ook op emotioneel gebied. Zoals al gezegd, is de kans groot dat jij en de andere erven gehecht zijn aan de woning die verkocht gaat worden. Een huis verkopen na erfenis is geen makkelijke gebeurtenis en daarom is het aan te raden om hier rustig de tijd voor te nemen. Zorg dat als je alles afhandelt, het ook daadwerkelijk afgehandeld is. Sluit het hoofdstuk af, zowel op papier als op emotioneel gebied. 

Snel huis verkopen? Snel-woning-verkopen.nl!