Kantoorplanten als connectie met de natuur

Kantoorplanten hebben een positieve invloed op de prestaties van een werknemer. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het hebben van meer groen op kantoor meerdere voordelen heeft. Dit komt doordat we als mens een behoefte hebben aan een connectie met de natuur. Helaas is het zo dat we vaak onze tijd spenderen op plekken waar we dit niet terug zien. We werken op kantoren die grijs en grauw zijn. Dit neemt onze verbinding met de natuur weg. Onderzoek toont aan dat het simpelweg plaatsen van kantoorplanten al veel goeds kan doen. Het heeft voordelen voor zowel de onderneming als de werknemers. Hetzelfde geldt ook voor mensen die thuiswerken.

Kantoorplanten nemen stress weg

Een studie uit 2010 gedaan door de University of Technology in Sydney toont aan dat kantoorplanten stress verlagend werken. Er zijn meetbare resultaten waaruit blijkt dat stress afneemt met maar liefst 37%. De conclusie was dat de kleur groen een positieve invloed heeft op onze geest. Het zou verschillende effecten hebben waaronder een kalmerend effect. Naast dat het stress verlaagt lijkt het bij dit onderzoek ook effect gehad te hebben op een verlaging van boosheid, vermoeidheid en depressie.

Planten verhogen productiviteit

Naast dat het bepaalde effecten wegneemt stijgt er ook iets: productiviteit. Een ander onderzoek van de Universiteit van Exter heeft aangetoond dat kantoorplanten de productiviteit kunnen verhogen met 15%. Belangrijk hierbij is wel dat mensen in staat zijn om de planten te zien. Het grootste effect vond plaats wanneer er per vierkante meter een plant werd geplaatst. Op deze manier werden planten goed verdeeld over de kantoorruimte en kon iedereen genoeg planten zien. Dit zorgde voor een goede connectie met onze behoefte naar meer natuur. Daarnaast komt het ook doordat planten in staat zijn om de lucht te filteren. Door een schonere lucht hebben mensen een beter zuurstofopname waardoor de concentratie omhoog gaat.