Nieuw deurslot nodig? Zo kies je het juiste slot

cilindersloten

Heb je een nieuw deurslot nodig voor jouw woning, omdat je aan het klussen of verhuizen bent? Dan is het belangrijk dat je het juiste slot voor jouw deur aanschaft, die daar ook echt op past. Wij geven jou 3 tips, waarmee je gegarandeerd het beste cilinderslot voor jouw deur kiest.

1. Juiste maat

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste cilindermaat aanschaft, zodat het slot ook daadwerkelijk op jouw deur past. Je wilt immers niet helemaal een nieuw slotgat (laten) boren, dat kost veel tijd, geld en moeite en bovendien wordt jouw deur er niet mooier op. Daarnaast voorkomt het kiezen van een passend cilinderslot veel irritatie. Om de juiste maat te weten dien je de maten van jouw oude cilinder op te meten. Dit doe je door de deurklink en het deurbeslag van de deur af te halen, waarna je het oude cilinderslot uit het slotgat kunt halen. 

Als je dat hebt gedaan dan ga je meten met een meetlint, logisch toch? Dan meet je vanuit het midden van het boutgat naar links en naar rechts. Je hebt dan twee verschillende of gelijke maten in millimeters, bijvoorbeeld 30 mm links en 40 mm rechts. In dat geval heb je een cilinderslot 30/40 nodig. De standaardmaat van een cilinder is 30/30 of 32/32, afhankelijk van het merk. Hoe langer jouw cilinderslot, hoe meer je ervoor betaald. Zo simpel is het.

2. Optimale beveiliging

Daarnaast is het belangrijk om jouw woning optimaal te beveiligen. Kies daarom voor een cilinderslot dat tegen kerntrekken beveiligd is, aangezien dit een veel voorkomende inbraakmethode in Nederland is en zeer simpel uit te voeren is door inbrekers. Binnen 1 minuut staan ze al in jouw woning, als deze er niet tegen beveiligd is. Hoe zorg je ervoor dat jouw woning hier wel tegen beveiligd is? Kies voor een SKG 3 gekeurd cilinderslot, aangezien deze jouw huis wel minimaal 5 minuten tegen alle voorkomende inbraakmethodes beschermd. 

SKG 2 gekeurde cilindersloten zijn hier niet tegen beveiligd, met uitzondering van het M&C Matrix SKG 2 cilinderslot. Deze is echter wel minimaal 3 minuten beveiligd. Dit geeft jou een veiliger gevoel. Daarnaast heb je cilindersloten met en zonder certificaat. Ben je veel van huis en leen je jouw sleutels vaak uit, dan kan je beter voor een slot met certificaat kiezen. Je kan dan namelijk alleen op vertoon van het pasje de sleutels en cilinders bij laten maken. Ideaal dus voor als je op vakantie of een dagje weg bent en er iemand op jouw huis past, de tuin moet onderhouden of moet schoonmaken.

3. Gelijksluiting

Heb je meerdere sloten die vervangen moeten worden of wil je alle deuren in jouw woning met één en dezelfde sleutel openen en sluiten? Dan is gelijksluiting de perfecte oplossing. Kies daarvoor voor meerdere cilindersloten van hetzelfde merk en model. Bij de opties kun je het aantal cilindersloten aangeven. Vervolgens zal je veel minder stress ervaren, doordat je een minder zware sleutelbos hebt, minder lang hoeft te zoeken naar de juiste sleutel en als je jouw sleutelbos kwijt raakt, minder sleutels bij hoeft te laten maken. Je kan deze cilindersloten ook toepassen op jouw schuur- of tuindeur, bedrijfspand of kajuit van de boot. Op die manier kan je al deze deuren met dezelfde sleutel bedienen en vergeet je hem nooit meer. 

Bij het aanschaffen van gelijksluitende cilindersloten kan je ook zelf het aantal sleutels kiezen en bovendien kan je uit meerdere soorten cilinders kiezen. Zo kan je halve, dubbele en knopcilinders combineren, waardoor je ook kast-, kluis-, voor- en achterdeuren gelijksluitend kan maken. Een halve cilinder (met één sleutelgat) kan gebruikt worden voor kasten (zoals de meterkast), kluizen of als bijzetslot. De dubbele cilinder is de standaardcilinder voor voor- en achterdeuren met twee sleutelgaten. De knopcilinder is voorzien van gemak, doordat je hem van binnenuit alleen met de knop kan ver- en ontgrendelen. Deze is alleen niet geschikt voor deuren met ramen/glas of een brievenbus.

Nu je dit weet kan je aan de slag gaan met het bestellen van het juiste cilinderslot voor jouw deur!