Wat is een levensloopbestendige woning?

casco-woning

Een levensloopbestendige woning is, zoals de naam eigenlijk al prijsgeeft, een woning die aangepast is aan de leefomstandigheden van de bewoner(s) of aan eventuele toekomstige leefomstandigheden. Dit kan klein zijn zoals een verlaagde drempel of wat aanpassingen binnen een bepaalde ruimte. Maar het kan ook groter zijn. Denk hierbij aan een traplift of een deur die automatisch opengaat. De voorzieningen in en om het huis zijn erop gericht om wonen comfortabeler te maken of om de woning zo in te richten dat het huis ook prima te bewonen blijft voor senioren of mensen met een lichamelijke beperking. Het is mogelijk om een woning te laten bouwen, waarbij u uw woonwensen kunt aangeven.

Waarom een levensloopbestendige woning?

Als u ouder wordt of te maken krijgt met een beperking, dan kunnen sommige woningen niet langer geschikt zijn om te blijven wonen. Omdat niet alle huizen zijn aangepast aan diverse leefomstandigheden, kan het het woongenot dusdanig belemmeren. Woningen die wel zijn aangepast hoeven niet meteen tot een verminderd woongenot te leiden, aangezien de nodige voorbereidingen al grotendeels zijn getroffen. Denk aan de belangrijkste ruimtes op de begane grond zoals de badkamer en de slaapkamer. De aanpassingen en eventuele nog aanvullende voorzieningen zijn erop gericht zodat mensen zolang mogelijk en zelfstandig kunnen blijven wonen. Bij levensloopbestendige woning nieuwbouw worden steeds vaker huizen op maat gemaakt, afhankelijk van woonwensen en -behoeften.

Voordelen van levensloopbestendige nieuwbouw woningen

Een seniorenwoning heeft als voordeel dat het lang meegaat. Omdat de woning al van begins af aan is aangepast, scheelt dat uiteindelijk kosten. Bij een niet-aangepast huis zou u te maken krijgen met extra kosten om de verbouwing te laten uitvoeren. Daarnaast is het ook mogelijk om met een adviseur een woning te laten bouwen die aan specifieke wensen voldoet en dat een huis dan ook persoonlijker wordt dan een bestaande woning. Tot slot is een nieuwbouw woning bouwen vaak modern gebouwd en volgens de veiligheidseisen van nu.