Wat is taxidermy eigenlijk?
Taxidermy
Taxidermy is het opzetten van dieren. Zo een beest heeft op één of ander manier het leven gelaten. Het huid van het lichaam van zulke beesten wordt meestal op bestelling opgezet. Dit wil niet anders zeggen dan de huid verwijderen om gebruikt te worden voor het taxidermy proces. Bijvoorbeeld in het geval van opgezette vogels. Zo een dier zijn huid wordt dan verwijderd, waarna de huid gelooid en behandeld wordt met stoffen die verderf tegengaan. Met middelen zoals alcohol of borax. De huid wordt dan op een kunstlichaam geplaast, die lijkt op het echte lichaam van de opgezette vogels.
Opgezette dier als sier
Opgezette dieren kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Doeleinden zoals de musea, tentoonstellingen, als decoratie en als herdenking van een huisdier. Om dit alles te bewerkstelligen moet men erop toe zien dat het dood dier direct na de dood afgeleverd wordt. Deze wordt dan gelijk door de taxidermist in de vriezer gezet. Het is nu een trend dat vele mensen huisdieren laten opzetten. Een huisdier die allang als lid van de familie geleefd heeft met een natuurlijke dood als oorzaak. Het is een aangename troost die taxidermy biedt aan mensen die hun geliefde huisdier elke dag mogen bezichtigen.
Hoe het geheel in zijn werk zit
De taxidermist begint met prepareren en dit geschied als volg;
1. Het beest wordt opgemeten waarbij de lengte en de omtrek opgenomen worden.
2. Er worden tekeningen op het beest gemaakt zodat hij een goede voorbeeld heeft.
3. Het beest wordt gevild. Dit wordt zo subtiel mogelijk gedaan aangezien sommige huiden heel dun zijn.
4. Na het huid verwijderd te hebben gaat men over tot het ontdoen van achter gebleven vlees en vet en de oren worden gekeerd.
5. Na dit alles wordt het huid in een zoutbad geplaatst om het vocht ervan te onttrekken. Dit ter voorkoming dat beestjes eraan gaan zitten.
6. De huid die inmiddels is schoongemaakt gaat naar de leerlooier die op zijn beurt het opstuurt naar een gespecialiseerde firma’s
Binnenkant van het dier
Na het huid van dat beest bewaard te hebben, stap men over naar de binnenkant. De huid word dan hierover gespannen. De binnenkant van het dier is geheel afhankelijk van de voorkeur van de taxidermist. Aangezien hij alle kanten kan opgaan met de verschillende materialen die voor de binnenkant gebruikt kunnen worden. Natuurlijk in acht houding om welk soort beest het gaat. Eertijds werd er voor de opvulling hooi, ijzerdraad, houtsnippers, papiermaché of gipsen mallen gebruikt. Hedendaags wordt er het meest polyurethaan of purschuim mallen gebruikt.
Vorm geven aan het opgezette dier
Ongeacht wat voor vorm je ook dan besteld, zij het een vorm van een vos of een hert het kan gemaakt worden. Alles kan op maat gemaakt worden aan de hand van de afmetingen die vooraf afgenomen bij het taxidermy proces. Er kan ook ervoor gezorgd worden dat uw wensen behartigd worden. Bijvoorbeeld het opzetten van een dier in een bepaalde stand. Dan denken we hier aan een leeuw in een brul stand of een vogel met zijn vleugels op. Voor het vormen van de spieren en holtes rond de zintuigen wordt er klei gebruikt. Soms kan er ook plastic of glazen dieren ogen gebruikt worden. Als dit alles af is, gaat dan de huid erover.